Παντού υπάρχει ένας “Μύθος” ! Αθλητικά Υποδήματα για τρέξιμο …

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις, που δέχομαι από τα άτομα που ασχολούνται με το τρέξιμο, αφορά τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει να επιλέξουν τα υποδήματα τους ! Χμμμμ, μεγάλο κεφάλαιο.

Είναι αλήθεια, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια προώθηση αθλητικών υποδημάτων από μεγάλες εταιρείες, σχετικά με διάφορα μοντέλα υποδημάτων που προορίζονται για συγκεκριμένο …τύπο ποδιού.

Πολλοί θα έχουν βρεθεί σε αμηχανία, όταν ο πωλητής τους πλησιάσει και τους ρωτήσει τι τύπο ποδιών έχουν για να τους προτείνει, καλοπροαίρετα, συγκεκριμένα μοντέλα.  Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν και διαθέσιμα μηχανήματα, ώστε να …μάθει πλέον ο υποψήφιος αγοραστής τον τύπο ποδιού που διαθέτει ώστε να προβεί σε πιο ορθή επιλογή.

Έτσι, πραγματοποιώντας μια στατική μέτρηση (…για μία άκρως δυναμική διαδικασία όπως είναι το τρέξιμο !) καταλήγει ότι διαθέτει ένα συγκεκριμένο τύπο ποδιών και σύμφωνα με αυτό επιλέγει και τα αντίστοιχα με τον τύπο αυτό αθλητικά υποδήματα.

Υπάρχουν υποδήματα για ισορροπία, για έλεγχο, ουδέτερα, αντι-πρηνισμού κτλ. Οπότε μπροστά σε όλα αυτά, ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος αγοραστής βρίσκει έναν οδηγό ώστε να επιλέξει (η να του …επιλέξουν) τα κατάλληλα υποδήματα και μένει ήσυχος ότι με αυτό τον τρόπο θα περιορίσει κάποιες βλάβες ή τραυματισμούς στα πόδια του. Σωστά ? Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι …


Τα αποτελέσματα από τρείς μελέτες του Αμερικανικού στρατού σχετικά με την μείωση των τραυματισμών στους πεζοναύτες στην βασική τους εκπαίδευση (12 εβδομάδες) δείχνουν άλλη εικόνα.

Στην πιο πρόσφατη (2010) μελέτη, 1400 άνδρες και γυναίκες, (ε δεν το λές και μικρό νούμερο) χωρίστηκαν σε 2 γκρουπ. Το πρώτο γκρουπ είχε αθλητικά υποδήματα που τους χορηγήθηκαν κατόπιν μετρήσεων, σχετικά με τον τύπο ποδιών, ύψος καμάρας, πρηνισμού κτλ., ναι ντέ, αυτά που πρότειναν ειδικοί, ενώ το δεύτερο γκρουπ έλαβε υποδήματα ουδέτερα, ασχέτως μετρήσεων. Το συμπέρασμα ? Και τα δύο γκρουπ δεν παρουσίασαν καμία διαφορά ως προς τις βλάβες/τραυματισμούς στα κάτω άκρα !


Επίσης, μια μελέτη από ποδίατρο στον μαραθώνιο του Μεξικού, κατέγραψε ότι βλάβες στα νύχια, φουσκάλες ακόμη και πόνοι στα πόδια, συσχετίζονταν περισσότερο με μικρότερα ή πολύ μεγαλύτερα νούμερα υποδημάτων, μη καλές κάλτσες, ελλιπή προπόνηση κτλ., παρά με τον τύπο των υποδημάτων.
Στις περισσότερες μελέτες υπάρχει και ο …αντίλογος και τα επιχειρήματα, όπως και στις παραπάνω. Όμως το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει …!

Μέχρι τότε ποιο θεωρώ ότι είναι το καλύτερο γενικευμένο κριτήριο ? Απλός κανόνας  … Αγορά τις απογευματινές ώρες, Αθλητικό που σου αρέσει πολύ, δοκιμάζεις καλά και στα δύο πόδια το νούμερο, και αν αισθάνεστε πολύ άνετα τότε …αυτό είναι και το ιδανικό, χωρίς να παραβλέπετε ότι πολλά υποδήματα πρέπει  να αλλάζουν μετά από μια περίοδο χρήσης (πολλοί θεωρούν, ανάλογα τα υποδήματα, το όριο των 500 μιλίων).


Καλές αγορές …           

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑