Αχ καλέ τι υποδήματα να αγοράσω στο παιδί ?

Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή την ερώτηση ? Μα ακούγεται τόσο απλή πού όλοι θα προστρέξουν να απαντήσουν. Μα όλοι όμως ! Είναι η καλή γιαγιά που θέλει εναγωνίως να κάνει δώρο τα καλά δερμάτινα υποδήματα γιατί μόνο αυτά θεωρούνται σωστά,  για το νεαρό αντράκι που περπατάει εδώ και 2 μήνες.

Είναι ο αγαπημένος νονός που φέρνει δώρο τα κατακόκκινα υποδήματα για την επίδοξη νεαρή χορεύτρια που από τα 3 έτη γνωρίζει ήδη ότι θα ασχοληθεί με το μπαλέτο. Είναι ο σούπερ μπαμπάς που υποσυνείδητα θέλει και το παιδί να έχει ένα λιλιπούτειο αθλητικό σαν το δικό του, ίδιο ακριβώς αν είναι δυνατόν.

Μα πόσο όμορφο είναι τα ίδια να φοράμε, ίδιο τζίν, ίδια υποδήματα. Μπαμπάς & Υιός ! Με το παρντόν  δηλαδή, αλλά μόνο εγώ είχα τέτοια κολλήματα ?

Και πάτε μαζί στα μαγαζιά να επιλέξετε. Υπάρχουν φορές όπου επιλέγει το παιδί με βάση τι αρέσει οπτικά, ενώ συχνότερα επιλέγουν οι γονείς γιατί εκείνοι ξέρουν. Ε και αν δεν ξέρουν τότε σίγουρα ξέρει ο ιδιαίτερα εξυπηρετικός πωλητής. Ανάλογα τις απόψεις και πεποιθήσεις του εκάστοτε πωλητή όμως.

Αν ασπάζεται κάποια θεωρία της νέας εποχής – επιστροφή στην φύση ένα πράγμα – θα σας προτείνει κάτι με ιδιαίτερα λεπτή σόλα και θα συμβουλέψει για περπάτημα με γυμνό πόδι, γιατί έτσι θα κάνει καλή καμάρα το παιδί.  Αν όμως πέσετε σε πωλητή σκληροπυρηνικό τότε μπορεί και να φύγετε καλοκαιριάτικα με κάτι μποτίνια περίεργα, γιατί χρειάζεται υποστήριξη το παιδί.

Κάποιοι, ίσως πάρουν και το σοβαρό ύφος και σας ρωτήσουν «Μήπως το παιδί έχει υπερπρηνισμό ?» -ναι βρε αυτό που γυρνάει λίγο προς τα μέσα και χαμηλώνει η καμάρα – έτοιμοι να σας σοκάρουν.

Εσείς όμως δεν μασάτε από τέτοια και πάτε σε έναν ειδικό. Ε μια γνώμη ποτέ δεν βλάπτει για να είμαστε και σίγουροι. Πιθανόν στον παιδίατρο -αρχικά- και κατόπιν …παντού ! Και θα παρατηρήσετε ότι όσες οι φορές που θα θίξετε το θέμα σε επιστήμονα υγείας τόσες και οι διαφορετικές απόψεις σχετικά.

Μα ο τάδε μου είπε έτσι και ο δείνα αλλιώς. Και αν ταιριάζουν λίγο οι απόψεις τότε όλα καλά. Αν όμως είναι εκ διαμέτρου αντίθετες τότε προφανώς θα υιοθετηθούν οι απόψεις εκείνες που βολεύουν η συγκλίνουν με τις δικές σας πεποιθήσεις. Αυτό δεν σημαίνει και απαραίτητα ότι είναι το ορθό.

Τελικά θα μας πεις ρε φίλε τι υποδήματα να παίρνουμε στα παιδιά ?

Αν πρόκειται για κάποια παθολογία είτε του ποδιού είτε βαδίσματος θα μου ήταν σχετικά εύκολο να προτείνω, με βάση την κλινική εκτίμηση, ποια υποδήματα θα βοηθούσαν ίσως περισσότερο. Από την στιγμή που δεν υπάρχει κάτι τέτοιο -παθολογία- η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ιδέα !!! Αν σας φαίνεται απίστευτο ότι ένας «ειδικός» λέει ευθέως κάτι τέτοιο, προσωπικά αισθάνομαι καλά, προκειμένου να δώσω οδηγίες για κάτι που δεν ισχύει !

Όμως είμαι διατεθειμένος να ψάξω.

Και που θα στραφώ ? Μα στην επίσημη ιστοσελίδα του Κολλεγίου Ποδιάτρων Ηνωμένου Βασιλείου. Η αλήθεια είναι ότι δεν με βοήθησε αρκετά. Γενικά θέματα όπου τα υποδήματα θα πρέπει να φαρδιά, όχι στενά, λίγο αντικραδασμικά, με υποστήριξη στην περιοχή της πτέρνας καθώς και λίγο τακουνάκι.

Συγγνώμη αλλά με κάτι τέτοια δεν μεγαλώσαμε όλοι ? Σιγά τώρα, μια χαρά τα ήξερε και η μητέρα μου. Όμως έμεινα με την απορία. Εσείς ?

Αφού λοιπόν εγκαταλείπω τους Άγγλους – πάντα ευγνώμων για ότι μου δίδαξαν – στρέφομαι στην «Μέκκα» της ποδιατρικής, στο Αμέρικα. Στην επίσημη ιστοσελίδα της Αμερικανικής Ποδιατρικής Εταιρίας επιτέλους είδα κάποιες οδηγίες και φωτογραφίες.

Τώρα μάλιστα, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και οι συμβουλές είναι λίγο διαφορετικές.

Όμως δεν παρατήρησα κάποια βιβλιογραφία ή κάτι σχετικό. Οπότε αποτελεί άλλη μια άποψη. Όλοι έχουμε μια άποψη όμως δίχως επιχειρήματα. Ακόμη και αν πρόκειται για επίσημο φορέα. Στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται πλέον για τον συμπαθέστατο πωλητή μας. Στην τελική διαφωνώ σε κάποια σημεία, η τουλάχιστον χρειάζονται διευκρινίσεις.

Τελικά τι ισχύει ?

  • Υπάρχουν διαφορές μεταξύ περπατήματος με γυμνά πόδια και υποδήματος όπου περιορίζονται περισσότερο σε χωρο-χρονικά χαρακτηριστικά. Με υποδήματα τα παιδιά περπατάνε πιο γρήγορα – περισσότερη αυτοπεποίθηση ?- κάνοντας μακρύτερα βήματα και με περισσότερη κίνηση στην ποδοκνημική και στα γόνατα, αυξάνοντας και την δραστηριότητα του προσθίου κνημιαίου. Από την άλλη μειώνεται η κίνηση του προσθίου ποδός με τα υποδήματα. Κατά το τρέξιμο μειώνεται λίγο η ταχύτητα και προωθούν περισσότερο το τρέξιμο με την πτέρνα.
  • Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το αν η σόλα πρέπει να είναι λεπτή ή πιο παχιά και εύκαμπτη η δύσκαμπτη ενώ δεν υπάρχει καμία διαφορά στον μυϊκό τόνο με όποια υποδήματα. Οπότε ας σταματήσουμε να «στύβουμε» τα υποδήματα λές και είναι μούσκεμα.
  • Αθλητικά υποδήματα με πιο έντονη υποστήριξη στην ποδική καμάρα, φαίνεται ότι επιταχύνει την ανάπτυξη της αλλά μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα είναι τα ίδια σε σχέση με τα υποδήματα δίχως υποστήριξη  

Μήπως τελικά να αφήσουμε το παιδί να διαλέξει τι του αρέσει ? Μήπως δεν ακούγεται και τόσο τρελό ?

Με την προϋπόθεση ότι ελέγχουμε το νούμερο με προσοχή κάθε 2-4 μήνες, να μην επηρεάζει την φυσιολογική ανάπτυξη του ποδιού με το να είναι στενό ή ιδιαίτερα σκληρό, να υπάρχει επαρκής χώρος για τα δάκτυλα και φυσικά να μην είναι και πιο μεγάλο το νούμερο – ε να το έχει το παιδί και το χρόνου βρε – γιατί προκαλούνται δυσμορφίες στα δάκτυλα, όταν υπάρχει παλινδρομική κίνηση του υποδήματος με την πτέρνα.

Εναλλαγές βαδίσματος με, αλλά και χωρίς υποδήματα σε μαλακές επιφάνειες ώστε να ενισχύεται η ιδιοδεκτική -αίσθηση- και η νευρο-μυική δυναμικότητα σε αυτές τις ηλικίες.  Και αυτά που προτείνω τώρα με σχετική επιφύλαξη γιατί …

 Χρειάζονται περισσότερες μελέτες σχετικά με τον τύπο αλλά και τα χαρακτηριστικά των υποδημάτων ώστε να μπορεί κάποιος να προβεί σε μια οδηγία !!!

Αξίζουν τον χρόνο σας οι παρακάτω δημοσιεύσεις :

Effect of children’s shoes on gait: a systematic review and meta-analysis (2011)

The Effect of Torsional Shoe Flexibility on Gait and Stability in Children Learning to Walk (2014)

The impact of shoe flexibility on gait, pressure and muscle activity of young children. A systematic review (2019)

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑